Beelddenken

Rechts inhalen is een effectieve training voor Beelddenkers.

Beelddenken is denken in beelden en gebeurtenissen, niet in woorden en begrippen. Beelddenkers zien in één oogopslag het geheel. Alle informatie komt gelijktijdig binnen.

Ongeveer vijf procent van alle kinderen denkt en leert in beelden in plaats van woorden. 

Flyer                  

Het in gedachten ‘zien’ van beelden vervangt de taal. Taal komt pas aan de orde nadat het beeld ‘bekeken’ en begrepen is.

Voorbeeld? Stel je leest het woord bed. Dan zien veel mensen drie letters: B E D.

Een beelddenker, niet. Deze ziet een heerlijk groot bed met een hele stapels dekens erop en fijne dekens. Sterker nog: daar zou het wel in willen kruipen, lekker warm en heerlijk wegdromen…. en de gedachten dwalen weer af!

Dat afdwalen is soms een probleem. Doordat je in beelden denkt, is het lastiger om dit om te zetten naar taal terwijl dit vaak wel verwacht wordt door de buitenwereld.

 

De lesstof op scholen wordt veelal in de ‘woord- en taalvorm’ aangeboden, waardoor Beelddenkers de aangeboden lesstof niet goed begrijpen of onthouden. Als niet (tijdig) vastgesteld wordt dat uw kind een beelddenker is, zal uw kind het in zijn of haar schoolperiode moeilijker hebben om de lesstof goed te verwerken.

Beelddenkers hebben ook vaak sterk wisselende toets resultaten. Met name bij Cito-toetsen kan de uitslag nogal eens tegenvallen, omdat er relatief veel gebruik wordt gemaakt van beeldspraak en van afbeeldingen die niet goed zijn afgestemd op de vraagstelling.

Is uw zoon of dochter misschien een Beelddenker?

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal kenmerken die van toepassing kunnen zijn op een beelddenker.

✔ Perfectionistisch

✔ Goed in puzzelen

✔ Snel afgeleid

✔ Houdt van bouwen/ontwerpen

✔ Gevoel voor humor

✔ Last van kleding (kriebel, knoopjes)

✔ Goed beelden onthouden

✔ Rijke fantasie

✔ Slecht handschrift

✔ Denkt in beelden

Hier aanmelden voor de beelddenktraining "Rechts inhalen"