Bal-A-vis-X

Bewegen is de basis om lekker in je vel te zitten én de basis voor leren. 

Het Amerikaanse Bal-A-Vis-X programma is een uitstekend middel waarmee we meer evenwicht kunnen brengen in coördinatie (Balance), gehoor (Audio) en zicht (Visual) via leuke ritmische oefeningen (eXercises) met zandzakjes en balletjes.

Het is een superleuk hulpmiddel om een betere concentratie en focus te krijgen. Met regelmatig oefenen komen kinderen beter in hun vel te zitten. Er komt meer rust in hun lijf en het leren op school verloopt gemakkelijker.

 

Hoe werkt het?

Je moet goed kijken naar wat je doet als je balletjes of zakjes gooit in een bepaald ritme, je ogen volgen continu een bal of zakje. Hierdoor ontspannen je ogen en tegelijkertijd leer je goed focussen. Doordat de zakjes geluid hebben worden ook je oren maximaal afgestemd en wisselt het geluid van je linker naar je rechteroor. Zo leren je hersenhelften goed samenwerken en er worden steeds nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd doordat de oefeningen uitgebreid worden. Het balletje moet je volgen met je ogen anders ben je het kwijt. Eenmaal in het ritme kun je bijna in trance doorgaan en vliegt de tijd terwijl je je blijft concentreren op de balletjes.

 

Effecten

Het effect is meer lichaamsbeheersing, betere luistervaardigheden, betere kijkvaardigheden, maar ook beter in staat zijn tot plannen en organiseren en alle andere vaardigheden die nodig zijn om te leren. Een betere concentratie en focus dus. Wie wil dat nou niet? Samen op ritme bewegen we met balletjes en zandzakjes. Dit geeft plezier en daagt een kind uit. Met deze methode zet  je je brein in beweging. De zintuigen, het brein en het lijf gaan steeds beter samenwerken.

 

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen

Spelen met balletjes kan faalangst oproepen om fouten te maken. Door de oefeningen op te bouwen, rustig opnieuw te beginnen als het misgaat en het steeds opnieuw oefenen krijg je het onder de knie. Je bent trots als het lukt, je leert vol te houden en stapje voor stapje door oefening verder te komen. Op speelse wijze wordt het doorzettingsvermogen geoefend.
Het belangrijkste is toch wel het gevoel van 
zelfvertrouwen dat je ervan krijgt.

 

Als eenmaal begint wil je doorgaan, het is zo leuk om te doen. Spelen en ongemerkt heel veel leren, geweldig toch?

Voor een impressie kijk het filmpje:  filmpje bal-a-vis-x

 

De oefeningen pas ik toe tijdens de sessies. Een kind ervaart hierdoor meer rust en alertheid. Zodat we met een goede concentratie en een fijn gevoel aan de slag kunnen.