Kinderyoga, bewust bewegen met kinderen

Bewust Bewegen met Kinderen is speels, leerzaam, uitdagend, mindful en ontspannend. 

 

Het doel van ‘Bewust Bewegen met Kinderen’ is om elk kind in zijn of haar kracht te zetten.

Elk kind is anders en heeft andere behoeftes en mogelijkheden. Aandacht voor het kind staat centraal.

Door middel van bewuste beweging, meditatie, spel, creatieve opdrachten en fantasie gaan kinderen op een ontdekkingsreis naar zichzelf. Dit brengt positieve effecten met zich mee.

 

Tijdens de lessen wordt de nadruk gelegd op ontspanning en plezier. Het spirituele komt niet zo sterk naar voren.

Het gaat voor de kinderen om het vergroten van de fysieke mogelijkheden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het leren ontspannen en voelen van het lichaam. Kinderyoga is een speelse vorm van bewegen die is afgestemd op het het niveau van bewegen, van leren of in welke fase van stress het kind zit. Tijdens een les wordt dynamisch bewegen afgewisseld met rustmomenten. Er is ook aandacht voor de ademhaling.  

Een kind leert spelenderwijs bijvoorbeeld:

  • bewust worden van het lichaam,
  • persoonlijke grenzen ontdekken en deze leren stellen,
  • het lichaam te versterken en soepel te houden,
  • bewust worden van de ademhaling,
  • de concentratie verbeteren,
  • ontspannen,
  • contact te maken met zichzelf en anderen,
  • meer vertrouwen te krijgen in zichzelf.

Ieder kind is uniek, heeft andere lichaamsbouw en eigen manier van reageren op zijn omgeving. Elk kind heeft ook zijn kwaliteiten en uitdagingen. Sommige gewoonten kunnen het natuurlijke evenwicht van kind verstoren waardoor de kwaliteiten in uitdagingen veranderen. Zo kan bijvoorbeeld een enthousiaste kind door te veel prikkels hyperactief gedrag gaan vertonen. Yoga kan een kind helpen om weer bewust te voelen wat er in het lichaam gebeurd.

Achtergrond Informatie:  "Bewust Bewegen met Kinderen, kinderyoga docent"

De opleiding is gebaseerd op de Ayurvedische typologie, waarbij de unieke kenmerken van elk kind zijn gebaseerd op de samenstelling van de drie energieën (Wind, Vuur en Maan) in het lichaam, die alle fysieke en mentale functies aansturen. Elke energie heeft zijn positieve eigenschappen. Wanneer echter een van deze krachten in het lichaam toeneemt, bijvoorbeeld door ongezonde leefstijl of omgevingsfactoren, kan er een disbalans ontstaan. Dit uit zich dan in gedrag en/of gezondheid van het kind.