De feestmaand

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 12:12

Het is de decembermaand met een en al gezelligheid.  Er is van alles te doen en te beleven.

Voor sommige kinderen (en ook ouders) kunnen al deze leuke dingen ook wel eens wat (te) veel worden. Dan zijn deze leuke dingen minder leuk. Dat is jammer, want jij doet denk ik ook graag dingen waar je blij van wordt.

 

Ik heb een paar tips voor je – voor deze gezellige – maar ook drukke periode zodat jouw zoon of dochter niet overspoeld en overprikkeld raakt en juist meer rust en ontspanning ervaart.

 

Kinderen hebben tegenwoordig veel te doen. Ze hebben een volle agenda en staan dag in dag uit op standje “aan”. Ze krijgen de hele dag door prikkels binnen die ze moeten verwerken in hun lijf. Dit lukt nog niet altijd even goed. Met als gevolg dat kinderen overprikkeld kunnen raken en heftig, emotioneel reageren of zelfs lichamelijke klachten krijgen.

1. Overprikkeling en  ontladen

Veel kinderen die bij mij in de praktijk komen, hebben hier last van en zijn regelmatig overprikkeld. Anders gezegd ‘hun emmertje zit sneller vol’. De prikkels zelf kun je niet altijd wegnemen, maar het is wel van belang het emmertje regelmatig te legen (ontladen). 

Enkele manieren om te ontladen:

  • Bewegen (wandelen, rennen, trampoline springen, fietsen, dansen)
  • Ga naar buiten (het liefst de natuur in, die werkt rustgevend)
  • Masseren, ontspannings- en yoga oefeningen
  • Water drinken en gezonde voeding
  • Creatief bezig zijn (kleien, schilderen, tekenen, kleuren, slijm maken, met water en zand spelen etc.)
  • Zorg voor liefdevol contact met jou (op schoot zitten, een verhaaltje voorlezen, knuffelen etc.)

2. Maak keuzes

Het aanbod van leuke dingen om (aan mee) te doen is legio. Bedenk dat het geen moeten is. Je hoeft niet overal aan mee te doen of heen te gaan. Je hebt de keus om ja te zeggen, en nee is ook een optie. Je kunt er ook voor kiezen om even of korter te gaan. Een gezellige kerstbrunch in plaats van een hele kerstdag. Bedenk wat goed voor jouw kind en voor jezelf is en luister naar je gevoel en laat de keuzes de jouwe zijn. Neem een beslissing, draai niet in rondjes van ‘zal ik wel of zal ik niet’. Dit kost je alleen maar energie en daar word je niet blij van.

3. Doe waar jij blij van wordt

Wanneer jij doet waar je blij van wordt, dan straal je dat ook uit. En als jij straalt, dan voelt jouw kind dat ook en je kunt je vast voorstellen wat dit doet met de sfeer in huis, toch?

4. Zorg voor voldoende rust

Zorg dat jij en je kind uitgerust zijn en biedt voldoende nachtrust. Een kind heeft tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Zorg ook overdag voor voldoende rust, ontspanning en balans in de afspraken die jouw kind heeft. Het is belangrijk dat jij de grenzen bewaakt en vaak ook bepaalt voor jouw kind. 

5. Geniet!

Probeer samen zoveel mogelijk te genieten van deze periode, zonder te veel te ‘moeten’.

Ik wens je gezellige en ontspannen feestdagen.